Tuugie.nl jaaroverzicht 2006
Maart
Middelharnis, 23 januari 2007

"Maarten, ik heb je jaarverslag met veel plezier gelezen. Ga zo door."
"Maert: Mijn complimenten! Kort, bondig, geestig, gepast, humoristisch en nog waarheidsgetrouw ook!"
"He Maart, hij ziet er cool uit jongen je jaaroverzicht! Prima werk weer."

Enkele reacties op het jaaroverzicht van 2005. Allemaal leuk en aardig, maar met dergelijke commentaren ben je eigenlijk verplicht om het een jaar later nog eens dunnetjes over te doen. En ik zal er niet omheen draaien: dat viel niet mee! Noem het een writer's block, noem het geheugenverlies, misschien is hoesten slecht voor je schrijfvaardigheid, misschien waren de druk en de hoge verwachtingen me iets te veel, misschien had ik die breedbeeldmonitor eerder moeten aanschaffen. Waarschijnlijker is dat ik gewoon een vreselijke perfectionist ben. In ieder geval heeft het jaaroverzicht van 2006 langer op zich laten wachten dan gepland. Maar niet getreurd! Aan ieder writer's block komt een einde, voor elke hoestbui bestaat een medicijn en druk haalt het beste in de mens naar boven. Positief denken, les één. Zodoende, speciaal voor jullie allemaal: het Tuugie.nl jaaroverzicht 2006. Mocht je even niet op die naam komen, 'herinneringending' is ook goed...

Eigenlijk kan ik gewoon verder vertellen waar ik vorig jaar gebleven ben. Namelijk bij Oud & Nieuw, dat bij Jeroen Kras thuis gevierd werd. Die avond riepen een aantal Tuugies met een grote mond dat we maar eens aan de Nieuwjaarsduik moesten deelnemen. De volgende ochtend dachten een aantal van hen daar anders over (lees: ze lagen nog in bed) maar beloofd is beloofd en dus gingen de helden richting Ouddorp aan Zee. In al het enthousiasme stonden ze om 12 uur klaar voor de start, toen bleek dat de start pas 2 uur later zou zijn. Het was al verdacht rustig op het strand! Ondergetekende was inmiddels uit z'n bed en was dus bij de tweede poging ook van de partij. Hetzelfde gold voor een aantal toeschouwers, fotografen en andere mietjes die onder het motto "de beste stuurlui staan aan wal" hun jassen nog wat verder dicht ritsten. Enfin, de Tuugies kwamen als laatsten aan en lagen als eersten in het water. Tijd om in te schrijven was er niet meer, gewoon vooraan gaan staan en zo hard mogelijk rennen. Terwijl de andere deelnemers de erwtensoep al op hadden, gingen wij nog een tweede en derde keer het water in. Zo begon het Tuugiejaar 2006 meteen al goed. Die avond waren we te zien én te horen bij TV Rijnmond en later die week verscheen er ook nog een foto in het Algemeen Dagblad. Mooie reclame!

In 2005 zette Tuugie.nl de eerste stappen op de bowlingbaan. Toen werd er één team ingeschreven voor het Middenstandstoernooi van Bowling Vereniging Middelharnis. Dat beviel zo goed dat Tuugie in 2006 groots uitpakte en 6 banen, oftewel een complete serie, voor zich opeiste. De naam van Van Maurik Business Innovations werd misbr... euhh gebruikt, het is immers een Middenstandstoernooi, maar eigenlijk was het gewoon Tuugie. Als je met 18 mensen een balletje gaat gooien, dan moet je er ook een beetje netjes uitzien. Vandaar dat Macho en FRQ (het Tuugie Merchandise Team, dat later in het jaar officieel benoemd zou worden) in januari al een grote Tuugie-polo-verkoopactie waren begonnen. Hoe toevallig, ze waren precies op tijd voor het bowlen klaar! En zo gebeurde het, op zaterdag 25 februari stonden er 18 helden in gloednieuwe shirts op de bowlingbaan om de eer van Tuugie te verdedigen. De één gooide met een perfecte techniek, de ander smeet de bal zo ver mogelijk door de lucht en de derde rolde hem tussen de knietjes door. Zeker is dat we veel plezier gehad hebben en dat de Oldies uiteindelijk als eerste eindigden, vóór de Boeren, de Barhangers, de Pro's, de Buukies en de Hekjes. Na afloop was er voor alle deelnemers een mooie medaille en het vervolg kun je raden: het bleef nog lang onrustig!

In 2006 werden er ook een aantal zeer exclusieve Tuugie-producten gemaakt. De eerste bezitter daarvan was Macho, die een heuse Tuugie-spiegel voor zijn 26e verjaardag kreeg. Als een kind zo blij ging hij met zijn nieuwe aanwinst op de foto. Later in het jaar kwamen onder andere Tuugie-babykleding, het Tuugie-servies en de Tuugie-traptractor voorbij.


Macho z'n haar zit stukken beter sinds hij deze spiegel heeft.


Na het koninginneweekend van 2005 in Amsterdam zochten de Tuugies het in 2006 hogerop. Onder het motto "er gaat niets boven Groningen" ging de reis deze keer naar het hoge Noorden. Zoals die uitdrukking al doet vermoeden was het ter plekke koud, erg koud! Gelukkig hadden we een kampvuurtje gemaakt. Daar gooi je dan een nat blok hout op met allemaal grond ertussen en als dat eenmaal brand... Verder zijn we nog in de Drie Gezusters geweest. Uiteindelijk was het wel aardig in Grunning, afgezien van de stank die Ai produceerde in het hutje en de zaagactiviteiten van Macho 's nachts. Volgende keer toch maar weer naar camping Vliegenbos...

Na de succesvolle opening in Den Bommel op 13 mei vervolgde het schuurfeestseizoen op 3 juni in Middelharnis. Ja, dat lees je goed, Middelharnis. Havendag is ingeruild voor een schuurfeest en uiteraard konden wij, als Tuugie.nl zijnde, daar niet ontbreken. Gelukkig maar, want het betreffende feestje hadden we niet willen missen. Naarmate de avond vorderde werd het percentage bier dat daadwerkelijk werd opgedronken lager en het percentage bier dat op mysterieuze wijze verdween hoger. Hoewel, mysterieus, ik kon me toch niet aan de indruk onttrekken dat er af en toe wat goddelijk gerstenat door de lucht vloog. Dat vermoeden werd bevestigd door de foto's (tip: bekijk ze nog eens!) én door de berg kleren die de volgende dag bij de deur werd terug gevonden. Wat dat betreft riep Menheerse 2006 herinneringen op aan Dirksland 2005 en daarmee is verdere uitleg overbodig. "Ik stond ineens tot aan mijn kruis in de sloot. Ik snap er niets van..."

Zaterdag 17 juni was een dag waarop wederom grenzen verlegd werden. Het debuut van Tuugie.nl op het bedrijventoernooi van Good Luck was slechts één jaar geleden, maar deze keer voelde het alsof we al jaren van de partij waren. In 2005 werd de dertiende plaats in de eindstand uitbundig gevierd en dat was in 2006 niet anders. Ook die dertiende plaats niet dus. Wél anders was dat we deze keer met twee teams aanwezig waren. Uiteraard presteerde Tuugie.nl 2 stukken beter dan Tuugie.nl 1. Zij werden groepswinnaar en leken onbedreigd op de titel af te stevenen, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met brons. Topcoach MiG (of was het tobcoach, met die enkel?) had zijn baard afgeschoren en volgens insiders heeft dat Tuugie het kampioenschap gekost. Eigenlijk vond iedereen die derde plaats prachtig, maar als sportman moet je niet te snel tevreden zijn. Als kroon op het harde werk ontving Tuugie ook nog eens de Fair Play Cup. En eerlijk is eerlijk, terwijl ik dit schrijf ben ik daar weer net zo trots op als tijdens die mooie dag in juni. Daar zaten we dan. Twee bekers, maar geen prijzenkast. Een Tuugie-driehoek gevuld met heerlijke sapjes, maar zonder gele verf. Een videocamera waarmee diepgaande interviews werden opgenomen, maar het resultaat hebben we nooit gezien. Een coach met een dikke enkel, maar zonder baard. Niet voor niets sprak een wijze sportman ooit de woorden "elk voordeel heb z'n nadeel".


De dappere strijders van Tuugie.nl én de Tuugie-driehoek


De vele vakantievergaderingen (lees: etentjes) die in het vorige jaaroverzicht al werden genoemd, zorgden ervoor dat we eind juli met z'n allen op camping Aranypart in Siófok (Hongarije) belandden. De één deed dit door de lucht, de ander deed dit via de snelweg. Feit is dat we op maandag 31 juli discotheek Locomotion alias The Partybunker binnen kwamen, niet vermoedend dat die avond het mooiste feestje van 2006 zou worden. De meters bier en Smirnoff waren niet aan te slepen, de naam van Tuugie.nl klonk regelmatig door de speakers en een bepaalde persoon mocht van een behoorlijke dosis geluk spreken toen de batterijen van de camera leeg waren en de toestand van diegene daardoor niet kon worden vastgelegd. Ik noem geen namen. Amper hersteld van zoveel feestgedruis was het tijd voor serieuze zaken. Om wat meer structuur te brengen in de activiteiten van Tuugie, werd besloten dat er een Tuugie-bestuur moest komen. Ghost werd verkozen tot secretaresse, Blok werd verkozen tot penningmeester, Sproet werd verkozen tot vice-voorzitster en zelf mocht ik me vanaf die dag een jaar lang voorzitter noemen. Daarnaast werd Kwajoon gebombardeerd tot Nachtburgemeester en vormden Macho en FRQ vanaf dat moment officieel het Tuugie Merchandise Team (TMT). Zij hadden hun huiswerk gedaan en zorgden voor fraaie Tuugie-zwembroeken voor de heren en Tuugie-hotpants voor de dames. Deze zijn tijdens én na de vakantie veelvuldig gedragen. Verder werd er gesproken over een klusjesteam, donateurs, werving en selectie, naamsregistratie, een caravan en ga zo maar door. Je raadt het al: een lange middag.

De vakantie in Hongarije werd abrupt afgebroken vanwege het weer. De krepeerders (lees: de personen die in een tent sliepen) zijn daarom de tweede week naar Italië vertrokken. Zij waren 's ochtends vroeg uit de veren om de hele boel in te pakken en zijn via diverse landen 's avonds in Rimini beland. Kwajoon had hier en daar wat connecties en zodoende kwamen de Tuugies overal vrij vlot naar binnen. Na een avondje stappen was het ontbijt vaak een Piadina (een soort pannenkoek met spek of ham/kaas). Op de één of andere manier levert een vakantie altijd een berg nieuwe stopwoorden en uitdrukkingen op. Zo waren we deze keer getuige van de introductie van 'jmndd', 'best geloape', 'stinkert' en 'ouwe broekpoepert'. Voor de betekenissen verwijs ik u naar de Dikke van Tuugie, zoals het woordenboek inmiddels officieel genoemd wordt. Al met al kunnen we terugkijken op een mooie en gevarieerde vakantie.

Na afloop van het bowlingtoernooi in februari kwam er niet veel zinnigs uit de gemiddelde mond. Één ding was echter zeer zinnig. MiG, FRQ en Blok spraken af om na de zomer een nieuw team te vormen en onder de naam van Tuugie.nl aan de competitie deel te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Dinsdagavond 29 augustus stonden onze helden te trappelen om te beginnen en dat gebeurde in stijl. De eerste bal was een strike en de eerste wedstrijd werd een 5-0 overwinning, onder het oog van vele supporters die de historische betekenis van deze avond inzagen. Of het jeugdige overmoed was kunnen we pas aan het einde van het seizoen zeggen, maar teamcaptain MiG had er in ieder geval alle vertrouwen in: "Mwah, die eerste plek moet sowieso wel lukken..." Het Tuugie Bowling Team, inclusief Tijke die regelmatig inviel als één van onze mannen last had van z'n grote teen of iets dergelijks, presteerde de eerste maanden bijzonder sterk. Niets of niemand leek hen te kunnen stoppen. De fans konden iedere week op de site lezen hoe de wedstrijd was verlopen, wie z'n gemiddelde niet had gehaald (of wie last had van z'n grote teen). Door een kleine dip vlak voor de winterstop werd Tuugie geen winterkampioen, maar zoals bekend worden de prijzen niet in de winter verdeeld. Ik vertrouw er dus op dat onze spelers hun uiterste best gaan doen om wél zomerkampioen te worden.

Als we het dan toch over mijlpalen hebben... Ooit werd er gekscherend geroepen dat het wel leuk zou zijn om een reclamebord van Tuugie.nl langs het korfbalveld te plaatsen. Nu moeten jullie weten dat zulke plannen, waar we in eerste instantie hard om lachen, meestal binnen afzienbare tijd gerealiseerd worden (en dan lachen we er nog harder om). Zo ook deze keer. Zaterdag 2 september was de grote dag waarop de contracten werden getekend, het bord werd onthuld en gedoopt en het publiek zich kon vergapen aan onze zeer opvallende aanwinst. Uiteraard betekent dit een behoorlijke verbreding van onze doelgroep. Dat ook de jongere jeugd inmiddels bekend raakt met het fenomeen Tuugie, werd fraai geïllustreerd door een uitspraak als "Kijk papa, die jongens zijn van Tuugie". De opvoedkundige verantwoordelijkheid hiervan laten we even in het midden. Dank gaat uit naar Ai, die het bord voor een leuke prijs liet bedrukken, én Fat Bastard, die ervoor zorgde dat het bord voor een nog leukere prijs geplaatst kon worden. Het volgende plan waar we hard om lachen is shirtsponsoring voor de pupillen...


Het meest opvallende reclamebord langs het korfbalveld!


Alsof er die dag nog niet genoeg gelachen was, brachten we 's avonds een bezoek aan het schuurfeest in Dirksland. In 2005 was dat, op z'n zachtst gezegd, een natte boel. Zoals jullie wellicht weten is een Tuugie niet voor één gat te vangen en zodoende werd besloten om in Tuugie-zwembroek naar het feest te gaan. Een ander interessant aspect van deze avond was de introductie van het Tuugie-visitekaartje. Was het tijdens de vakantie nog wel eens lastig om ons adres te laten omroepen door de DJ, met zo'n kaartje ging dat bijzonder makkelijk! Ook kregen we in de week na het schuurfeest voor het eerst te maken met het verschijnsel 'censuur' toen mij door een niet nader te noemen persoon vriendelijk werd verzocht een foto van die zelfde persoon te verwijderen. De betekenis van 'censuur' is wederom terug te vinden in de Dikke van Tuugie.

Nadat sommigen te kennen hadden gegeven wel eens naar München te willen om het plaatselijke Oktoberfest bij te wonen, ontstond het idee om er één dichter bij huis te organiseren. Op 21 oktober was het zo ver. Macho en Sproet stelden hun stulpje beschikbaar en eerstgenoemde was ook samen met Kwajoon betrokken bij de organisatie. Nadat het frietjes snijden bij Ghost een lastige zaak bleek te zijn, je kunt daar immers beter bintjes voor gebruiken, kon het feest beginnen. De avond bestond uit twee elementen, te weten: het gezamenlijk en gezellig drinken van een biertje én het uiten van rare praat. Als eerste moest er geraden worden welk bier men dronk. De eerste drie bekers waren dan ook totaal verschillend van smaak. Bulletje kwam er het dichtst bij en kreeg hiervoor een presentje. Daarna mocht je een uur lang niet met je rechtse hand drinken. Deed je dat wel, dan moest je een klein glaasje met een alcoholische versnapering naar binnen werken. Sommigen moesten daar dus een paar keer aan geloven. Verder was er nog de grabbelbox, een koelbox gevuld met diverse bieren waarvan men er één mocht pakken zonder te kijken. Er was genoeg voor iedereen en aan het einde van de avond ging men moe maar voldaan richting huis. Een geslaagd evenement dus.

Velen van ons keken al lange tijd uit naar het grote Tuugie Sinterklaasfeest. Dat de Goedheiligman zo zijn prioriteiten heeft is wel gebleken. Op 18 november kwam hij aan in Nederland en één dag later stond hij al bij Tuugie op de stoep. Uiteraard zaten wij allemaal netjes recht en gespannen af te wachten wat er komen zou. En dat was nogal wat... Nuttige cadeaus, hilarische gedichten, minder nuttige cadeaus, een pepernotendans, compleet nutteloze cadeaus, een wedstrijdje pepernoot op je neus houden en niet te vergeten: pret, heel veel pret. De Sint wist over alle aanwezigen wel een aantal schokkende feiten te onthullen en nam daarbij bepaald geen blad voor de mond. Hier en daar was dit zelfs enigszins pijnlijk en confronterend, maar dat kunnen we Sinterklaas, die inmiddels het oudste vriendje van Tuugie is, niet kwalijk nemen. Het hoogtepunt van het feest was daar toen die ene juten zak, die al een hele tijd geheimzinnig in een hoekje stond, geopend werd en er voor iedereen een knalgele Tuugie-trui uit kwam. Dolblij trok men de truien aan en ook het bijbehorende gedicht, waarin stond dat je nog wel moest betalen "met je doender", kon het plezier niet bederven. Tenslotte werd de hele groep samen met de Sint op de gevoelige plaat vastgelegd. Onder het motto "Sinterklaas of Santa Claus, bij ons is het altijd feest!" werd deze foto in december verspreid onder alle Tuugie-vriendjes plus een enkeling die dit nog steeds hardnekkig weigert (de ervaring leert dat ze uiteindelijk altijd overstag gaan). De inmiddels traditionele Tuugie-kerstkaart bevatte deze keer ook een subtiele hint. Nogmaals dank aan de mensen die een kaartje terug stuurden. Ik vertrouw er op dat hier in de toekomst geen hints voor nodig zullen zijn.


Sinterklaas is inmiddels ook een vriendje van Tuugie!


Wat bracht 2006 nog meer voor Tuugie? Wel, in januari opende deze 'informele vereniging' giro 1318125. Sindsdien worden shirts, truien, toegangskaarten, inschrijfgelden etc. via deze rekening betaald. Het controleren hiervan is inmiddels een dagtaak geworden voor de penningmeester. Getreurd werd om het overlijden van FH-GR-82, beter bekend als de Hoerensloep. Diep bedroefd werd er afscheid genomen van de Tuugie-camera's T2 en T3. Gelukkig werd er met name veel gelachen. Zo was er de geboorte van Quinten, het honderdste vriendje van Tuugie. Op het moment van schrijven staat de teller op 139 en dat geeft aan dat de familie blijft groeien. Een medewerker van het schuurfeest OTC beweerde zelfs dat de Tuugie-shirts die avond in de meerderheid waren. Verder was 2006 het jaar van de meest uiteenlopende vormen van reclame. Geen lichtkrant, kleedkamer of mobiele telefoon ontkwam aan het motto 'Alles Voor Tuugie'. Maar boven alles was 2006 het jaar waarin Tuugie.nl haar naam eer aan deed door vooral zichzelf te blijven. Gezelligheid, verdraagzaamheid en sportiviteit zijn wat dat betreft sleutelwoorden. Ik stel voor dat we dat ook in 2007 zo houden. Dat het een Tuugie moge worden!

Bedankt voor uw aandacht.

Maert

Geef je mening!
Je moet inloggen om berichten te kunnen plaatsen!